Steg för steg: Hambugerbröd

Ca. 14-16 bröd, beroende på storlek

4 tsk torrjäst
5 dl fingervarmt vatten
3 msk mjölk, 3%
4 ägg
18 dl vetemjöl special
5 msk socker
3 tsk salt
200 g smör

 

- Blanda jäst, vatten och mjölk i en bunke. Vispa två av äggen tills de blir fluffiga. Vänd ner i jästblandningen.
- Blanda mjöl, socker och salt i en annan bunke, skär smöret i minder bitar och knåda in tills mjölblandningen är smulig. Vänd sedan ner detta i jästblandningen.

 
- Knåda i bakmaskin eller för hand i ca tio minuter. Degen skall vara lite kletig. Gör en boll av degen, lägg den i en skål, täck med plastfolie.

 

 - Jäs i två timmar.

 
- Pressa ut luften ur degen med händerna.
 
 
- Jäs i en timme till.
 
 

- Lägg degen på ett mjölat bord och dela degen i 14-16 delar, beroende på hur stora du vill ha dem. Forma till bollar.

 

- Jäs i ytterliggare en timme. Här missade jag ett foto, men de jäser ganska rejält.
- Sätt ugnen på 200 grader, sätt en ugnsform med vatten i botten av ugnen. Vispa ett ägg och ha i en skvätt vatten. Pensla bullarna och grädda i ca 15-20 min. 

 

 
Det krävs alltså att man har lite tid då de jäser i sammanlagt 4 timmar. Jag gjorde en sånhär jättesats för att kunna frysa in några bröd också :) Sen att jag inte är den bästa på att forma bröd.. det struntar jag i, för de smakar fantastiskt! 
Mat | |
Upp